Insulin pump options, advantages and disadvantages - Bulikaitė , Virginija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Fiziologinėmis sąlygomis sveikų žmonių kasa hormoną insuliną išskiria nuolat – pulsiniu režimu, nedideliais kiekiais tarp valgių ir didesnį kiekį valgio metu. Sergančiųjų 1 tipo cukriniu diabetu (toliau – 1 tipo CD) kasa insulino nebegamina arba gamina per mažai, o sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu (toliau – 2 tipo CD) organizme insulino veikimas nepakankamas dėl audinių rezistentiškumo insulinui. Skiriant gydymą insulinu, siekiama maksimaliai atkartoti sveiko žmogaus organizmui būdingą insulino sekreciją. Naudojant insulino pompą galima pasiekti panašų efektą. Gydymas insulino pompa – tai gydymas nuolatine insulino poodine injekcija, kuri visą parą užtikrina reikiamą insulino kiekį organizme [1]. Insulino pompa skiriama tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos gydytojų konsiliumo sprendimu, tvirtinamu ne mažiau kaip trijų gydytojų parašais (vienas turėtų būti gydytojo endokrinologo arba gydytojo vaikų endokrinologo) [2]. Pacientas, pasirinkęs gydymą insulino pompa, dalyvauja mokymuose ir išmoksta ja naudotis. Nors šiuolaikiniai insulino pompų modeliai skiriasi nuo pirmųjų ir dydžiu, ir techninėmis galimybėmis, tačiau net naujausios technologijos nepadeda, jeigu pacientas nepaiso esminių naudojimosi taisyklių ir nesilaiko tam tikrų sveikatos priežiūros specialistų reikalavimų [3]. Fiziologinėmis sąlygomis sveikų žmonių kasa hormoną insuliną išskiria nuolat – pulsiniu režimu, nedideliais kiekiais tarp valgių ir didesnį kiekį valgio metu. Sergančiųjų 1 tipo cukriniu diabetu (toliau – 1 tipo CD) kasa insulino nebegamina arba gamina per mažai, o sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu (toliau – 2 tipo CD) organizme insulino veikimas nepakankamas dėl audinių rezistentiškumo insulinui. Skiriant gydymą insulinu, siekiama maksimaliai atkartoti sveiko žmogaus organizmui būdingą insulino sekreciją. Naudojant insulino pompą galima pasiekti panašų efektą. Gydymas insulino pompa – tai gydymas nuolatine insulino poodine injekcija, kuri visą parą užtikrina reikiamą insulino kiekį organizme [1]. Insulino pompa skiriama tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos gydytojų konsiliumo sprendimu, tvirtinamu ne mažiau kaip trijų gydytojų parašais (vienas turėtų būti gydytojo endokrinologo arba gydytojo vaikų endokrinologo) [2]. Pacientas, pasirinkęs gydymą insulino pompa, dalyvauja mokymuose ir išmoksta ja naudotis. Nors šiuolaikiniai insulino pompų modeliai skiriasi nuo pirmųjų ir dydžiu, ir techninėmis galimybėmis, tačiau net naujausios technologijos nepadeda, jeigu pacientas nepaiso esminių naudojimosi taisyklių ir nesilaiko tam tikrų sveikatos priežiūros specialistų reikalavimų [3].