Genetically modified products. How should be it valued? - Stukas, Rimantas (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Naujų maisto produktų srityje pastaruoju metu matyti sparti raida. Dėl didelės mokslo ir technologijų pažangos atsirado naujų maisto produktų kategorija – genetiškai modifikuoti maisto produktai. Taip pat imtas vartoti ir naujas terminas genetiškai modifikuotas organizmas. Genetiškai modifikuoti gali būti ir augalai, ir gyvūnai, ir mikroorganizmai. Genetiškai modifikuotas organizmas (GMO) – tai organizmas, išskyrus žmogų, kuriame genetinė medžiaga pakeista tokiu būdu, kuris paprastai nepasitaiko poruojantis ir (arba) natūralios rekombinacijos būdu. Genetiškai modifikuotas maistas – tai toks maistas, kurio sudėtyje yra GMO arba jis yra pagamintas iš GMO. Taigi, genetiškai modifikuotas maistas – toks maistas, kurio genetinė medžiaga yra taip pakeista ir įgijusi tokių savybių, kurios negalėtų atsirasti natūraliu būdu. Iš augalų daugiausia genetiškai modifikuojami yra sojos, pomidorai, ryžiai, kukurūzai. Genetinė modifikacija – genų inžinerijos pagalba geno perkėlimas iš vieno augalo sėklos į kito augalo sėklą. Taip pakeičiamas natūralus genotipas ir išauginamas naujas, genetiškai modifikuotas, augalas. Pavyzdžiui, genetiškai modifikuotos sojos turi daug didesnį baltymų kiekį nei įprastos sojos, genetiškai modifikuoti pomidorai – mažiau vandeningi, turi didesnį sausųjų medžiagų kiekį. Tiek genetiškai modifikuoti augalai, tiek genetiškai modifikuoti mikroorganizmai ar gyvūnai vadinami vienu bendru pavadinimu – genetiškai modifikuoti organizmai, sutrumpintai GMO.