Seven facts about Dexketoprofen in order to avoid pain - Article reprinted from the magazine "Rheumatology", supplement to the magazine "Internisitas" (2015/1 (9)) (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – dažniausiai pasaulyje išrašomi analgetikai, skiriami įvairaus intensyvumo skausmui malšinti [1]. Jie grįžtamai inhibuoja ciklooksigenazę (COX) (prostaglandino endoperoksido sintazę) – fermentą, tarpininkaujantį prostaglandinų ir tromboksano A2 produkcijoje [2]. Kaip žinoma, prostaglandinai yra daugelio fiziologinių funkcijų mediatoriai, jie palaiko skrandžio gleivinio barjero funkciją, inkstų kraujotaką ir reguliuoja endotelio tonusą. Taip pat jie svarbūs uždegiminiams ir nocicepciniams procesams.