Assistance to patients with incontinence. Part IVI. Care techniques in patients with incontinence - Musienė, Žydrūnė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Šlapimo nelaikymo riziką galima sumažinti, o esant šlapimo nelaikymui galima efektyviai padėti sumažinti šlapimo nelaikymo epizodų skaičių. Profilaktikos tikslas – skatinti pacientus išsiugdyti sveikus tuštinimosi ir šlapinimosi įpročius, kuo labiau sumažinti šlapimo nelaikymo epizodų dažnį bei maksimaliai sumažinti galimų problemų atsiradimo pavojų. Pasak medikų, didžiausia problema, kad tiek moterys, tiek vyrai laiku nesikreipia pagalbos. Pasaulyje dėl šio sutrikimo į medikus kreipiamasi maždaug po metų nekokybiško gyvenimo. Specialistai Lietuvoje teigia, kad mūsų šalies žmonės „kantresni“ – ateina po trejų, kartais – net po keliasdešimties metų. Todėl labai svarbu kuo anksčiau kalbėti apie tai su gydytoju.