Experience gained During Humaniatarian Mission in Armenia Affected by COVID-19 - Mečislauskas, Donatas (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Didžioji dalis žmonijos vienokiu ar kitokiu būdu girdėjo, jog 2019 m. gruodį Uhano mieste, Hubėjaus provincijoje, Kinijoje, atsirado nauja infekcinė kvėpavimo takų liga, kurią Pasaulio sveikatos organizacija pava-dino COVID-19. Minėtas virusas greitai apskriejo pasaulį ir galiausiai paveikė beveik visus žemynus. Šia infekcija užsikrėtė mažiausiai 188 šalių žmonės. Verta paminėti, kad ši pandemija yra viena iš penkių pasaulį ištikusių sveikatos katastrofų, su kuriomis žmonija susidūrė po Antrojo pasaulinio karo (H1N1 – 2009 m., poliomielitas – 2014 m., Ebolos virusas – 2014 m. ir Zikos virusas – 2016 m.). Beveik visos tautos stengiasi sulėtinti ligos plitimą, tirdamos ir gydydamos pacientus, izoliuodamos įtariamus asmenis, ieškodamos kontaktų, ribodamos didelius susirinkimus bei inicijuodamos visišką ar dalinį valstybės sienų uždarymą.