Ambroxol - to relieve cough - The article was reprinted from the publication "Internistas" in 2017. No. 9 (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Kvėpavimo takų ligos šaltuoju metų laiku aplanko daugelį mūsų. Kvėpavimo takai turi apsauginius mechanizmus, kurie leidžia išvengti infekcijų. Vienas tokių apsauginių mechanizmų – specialus kvėpavimo takų epitelis, sugebantis padedant blakstienėlėms pašalinti patekusius dirgiklius ar patogenus. Kvėpavimo takuose esančios gleivės yra mažai tąsios, elastingos ir lengvai šalinamos iš kvėpavimo takų kartu su patogeniniais mikroorganizmais. Padidėjus gleivių išsiskyrimui ir klampumui, blogėja mukociliarinis klirensas, sutrinka gleivių šalinimas iš kvėpavimo takų, susidaro palankios sąlygos bakterijų kolonizacijai. Taigi mukolitinių priemonių vartojimas, tokių kaip ambroksolis, skystina gleives ir pagerina susikaupusių gleivių pasišalinimą