Practical expert advice on how to properly treat a cold - The article is reprinted from the magazine "Pharmacy; Time" No. 9 (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Šiuo metu yra pačios palankiausios sąlygos plisti virusams, kurie sukelia vieną dažniausių šaltojo sezono ligų – peršalimą. Ūmi virusinė respiratorinė infekcija (URVI) pažeidžia nosies gleivinę, ryklę, sinusus ir gerklas, virusas plinta oro lašiniu būdu užsikrėtusiam asmeniui bendraujant su aplinkiniais tiesioginio ar netiesioginio kontakto būdu. Peršalimas yra viena dažniausiai užklumpančių ligų, jį paprastai sukelia rinovirusai (rečiau – koronavirusai, respiracinis sincitinis virusas, paragripo virusas, gripo virusas). Rudenį dažniau „puola“ rinovirusai bei paragripo virusai, žiemą – respiracinis sincitinis virusas ir koronavirusas.