Default Values in Allen Ginzberg's A Supermarket in California - Vinogradovas, Michailas (Respectus Philologicus, 2003)
Straipsnio tikslas – pademonstruoti, kaip kai kurios sąvokos ir metodai, naudojami schemos teorijoje, gali būti pritaikomi aiškinant grožinės literatūros tekstus. A. Ginzbergo „Supermarketo Kalifornijoje" analizė akivaizdžiai rodo, kad metafora „GYVENIMO PRASMĖ – PIRKTI" susieja realią SUPERMARKETO schemą su paties teksto generuojama SUPERMARKETO schema. Metaforos, reiškiančios materialinių vertybių viešpatavimą šiuolaikiniame pasaulyje, prasmė gali būti suvokta tik kaip teksto defoltinių ypatybių interpretacijos rezultatas.
Keywords: gilioji/paviršutiniškoji metafora; defoltinės ypatybės/vertybės; kognityvinė struktūra; literatūrinis tekstas; metaforinis ryšys