Konstruojant postmodernią tapatybę: Michael'o Ondaatje romanas „Anglas ligonis" - Stankevičiūtė, Kristina (Respectus Philologicus, 2003)
Straipsnyje nagrinėjama Kanados rašytojo Michael'o Ondaatje romano „Anglas ligonis" asmenybės identiteto problema. Romano veikėjų paveikslai kuriami postmodernistinėmis priemonėmis ir sąvokomis: trūkinėjantis pasakojimas, mini pasakojimai, fragmentiškas siužetas, išcentruotas ir dehumanizuotas subjektas, išsklaidytas laikas ir erdvė, objektyvaus ir vienpusiško istorijos, karo, meilės, išdavystės vertinimo neigimas. Analizuojant pagrindinio veikėjo, paslaptingojo anglo ligonio, asmenybę, straipsnyje siekiama atskleisti, kaip šiomis postmodernistinės literatūros priemonėmis romane konstruojamos ir kartu kvestionuojamos asmeninė tapatybė bei subjekto savivoka.
Keywords: fragmentiškumas; tapatybė; pasakojimas; mini pasakojimas; postmodernus; „Aš; subjektas; tekstas