Kalbėjimo ir kalbos mokymas: procesas kaip forma ir komunikatyvinė kalbėtojo tipologija - Cherwinski, Piotr (Respectus Philologicus, 2003)
Straipsnis skirtas kalbėtojo tipologinių požymių metodinio panaudojimo problemai, mokant kalbėjimo ir kalbos. Keliamas mokymo proceso valdymo galimybės klausimas, naudojant verbalinių ir kalbos formų akomodaciją bendraujant su eksplikatyviniais besimokančiųjų tipais. Remiantis patikimais duomenimis, išskiriami trys svarbiausi šių tipų apibūdinimui naudojami parametrai, ir kiekvienam iš jų būdingos savos sudedamosios dalys. Pateikiami šių tipų pasireiškimų kalboje kriterijai. Keliamas klausimas, ar galimas kalbėjimo ir kalbos mokymo organizavimas, atsižvelgiant į pateiktus tipus įvairiakalbėse auditorijose (vienakalbėse, dvikalbėse, užsienietiškose).
Keywords: komunikacija; kalbėjimas; kalbėtojų tipai; kalbos formos; poveikio tipologija; mokymo procesas