Įvairovės paieška Baltijos šalių (e)migrantų rašytojų paveikslėlių knygose ir pasakose - Adomavičienė, Laimutė (Respectus Philologicus, 2026)
Straipsnyje analizuojama 2014–2020 m. sukurta Baltijos šalių (e)migrantų literatūra vaikams. Pasirinkta tirti įvairovės aspektus: rasės atstovo reprezentaciją (L. Mumgaudytės Pono Čao diena, 2014), netoleranciją imigrantams (U. Kesterės Nekviesti svečiai, 2017), skirtingų nuomonių susidūrimą (U. Kesterės Ežiukas ir didžioji uoga, 2020; T. Kitsik Krokodilo uodega, 2019), kitokią išvaizdą (J. Baltrukonytės pasaka „Dryžuota Kiškiukė“ iš knygos Filmukai, 2016; E. Daciūtės pasaka „Keturios saulės“ iš knygos Meškių istorijos. Svajonių sodas, 2016). Nustatyta, kad, vertinant visų Baltijos šalių (e)migrantų kūrybą vaikams, įvairovės temų esama nemažai, tačiau pavienėse šalyse jų nėra daug. Išskirtinos paveikslėlių knygos ir pasakos, kuriose keliamos tolerancijos, kitokios rasės, kitokios vaiko išvaizdos, imigracijos, tapatumo problemos. Vaikų literatūroje užfiksuotas kintantis požiūris į rasę, kitą, negalią: nuo tradicinio konservatyvaus požiūrio judama link liberalesnės nuostatos, didėjančios tolerancijos, stiprėjančio tapatumo suvokimo.
Keywords: Baltijos šalių (e)migrantų vaikų literatūra; įvairovė; tolerancija; tapatumas; stereotipas