Bajoriškosios kultūros ir literatūros liudijimai laiškais iš XIX amžiaus - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2025)
Židonis, Giedrius, Niewulis-Grablunas, Jowita, 2024. Nikodemas Erazmas Iwanowskis = Nikodem Erazm Iwanowski: Eliza Orzeszkowa, Maria Konopnicka: korespondencija ir prisiminimai: [Paragiai (Žemaitija) – Varšuva – Gardinas]. Kaunas: LSMU Kalbų ir edukacijos katedra, 327 p.Išleista įdomi ir vertinga monografija, aktuali šiuolaikiniame kultūros lauke, plečianti akiračius ir skatinanti naujus ieškojimus. Itin sveikintina idėja knygos tekstą pateikti iš karto dviem – lietuvių ir lenkų – kalbomis. Taip išplečiamas potencialių skaitytojų ratas, parodoma kalbų ir kultūrų sampynos reikšmė to meto Lietuvoje, suteikiama galimybė svarstyti bajoriškosios kultūros reiškinį – jo įvairialypiškumą ir kaitą – XIX amžiaus antrosios pusės – XX amžiaus pradžios laike. Žemaitijos ir Lenkijos visuomeninio gyvenimo panoramos kontekste pateikiamas bendravimas laiškais tarp lietuvių dailininko žemaičio Nikodemo Erazmo Iwanowskio ir lenkų rašytojų Elizos Orzeszkowos ir Marios Konopnickos.
Keywords: XIX amžius; Nikodemas Erazmas Iwanowskis; laiškai; Eliza Orzeszkowa; Maria Konopnicka; bajoriškoji kultūra