Naujųjų europiečių paveikslas Švedijos spaudoje. Valdžia ir solidarumas dienraščių diskusijoje apie ES plėtrą - Jonkutė, Raimonda (Respectus Philologicus, 2005)
Didelių visuomeninių pennainų akivaizdoje visuomenės nariai neretai linkę griebtis vadinamosios "atpirkimo ožio" strategijos, kai nerimas dėl nesaugios ateities verčia neigiamai vertinti neįgaliuosius, kitataučius ir kitas mažumų grupes. Kritinė diskurso analizė tokias apraiškas tekstuose tyrinėja pasitelkdama ideacionalųjį funkcinės gramatikos aspektą, kai veiksmo procesų ir veikiančiųjų asmenų sąveika leidžia aiškinti rezultatus iš valdžios ir solidarumo perspektyvos. Šiame straipsnyje gilinamasi į Švedijos spaudoje prieš pat ES sąjungos padidėjimą 2004 m gegužį įsiliepsnojusios diskusijos metu pateikiamą būsimųjų ES narių kaip „socialinių turistų", užplūsiančių šalį ir neteisėtai išnaudosiančių socialinių garantijų sistemas, paveikslą.
Keywords: Europos Sąjungos plėtra; spaudos diskusija; ,,socialinis turizmas / socialiniai turistai; kritinė diskurso analizė; funkcinė gramatika; valdžia; solidarumas