Kanoninė literatūra ir paraliteratūra: alegorizmo ir dekonstrukcionizmo impulsai detektyvo rašymui - Naujokaitienė, Elina (Respectus Philologicus, 2006)
Minette Walters, britų detektyvinio romano karalienė, Lucas Di Fulvio, italų prozininkas europinio detektyvo laureatas elegantiška kalba pasakoja žmogžudysčių paslaptis, atranda raktus nuo intymių dalykų, sudeda žanriniams folkneriškojo stiliaus akcentus. Kaip suvaldyti medžiagą ir išlaikyti šaltakraujiškumą, įsigauti į privačių kontorų aplinką? Advokatų, teisėjų, policininkų paveikslais europietiškame detektyve pateikiama veiksmo dėl veiksmo įkyri mintis, nagrinėjama socialinė aplinka, kalėjimų erdvė, puoselėjama naujoji neorealistinė stilistika. Europos klasikinis menas dėl detektyvinės intrigos įgauna melancholišką pobūdį, sukelia ansamblio efektą. Niekšiški eksterioristų portretai turi metafizinio kartėlio prieskonį, siejasi su Gralio paieškų tema. Straipsnyje konfrontaciniu ir eksplikaciniu literatūros teorijų (Certeau, Denida) požiūriu tipologizuojamas detektyvas bei nagrinėjama jo literatūrinė genezė nuo viduramžių iki postmodernizmo.
Keywords: detektyvas; alegorizmas; dekonstrukcionizmas; virtuali sąmonė; juodoji biblioteka; paradokso pusiausvyra