Koncepto turinio aprašymas remiantis kategorijos analize: koncepto „miesčioniškumas“ atvejis - Papaurėlytė-Klovienė, Silvija (Respectus Philologicus, 2024)
Straipsnyje aptarta, kaip koncepto turinio analizei gali būti panaudota skirtingo tipo medžiaga – remtasi su miesčioniškumo kategorija siejamu turiniu ir konceptualiųjų miesčioniškumo metaforų pavyzdžiais. Atliktas tyrimas parodo, kad toks tiriamosios medžiagos pobūdis leidžia pamatyti didesnę kalbamojo koncepto požymių įvairovę ir atskleisti daugiau su lietuvių kalbos pasaulėvaizdžiu siejamo miesčioniškumo koncepto niuansų. Analizuojant miesčioniškumo kategorijos verbalizacijos pavyzdžius padaryta išvada, kad šis nekalbinės tikrovės reiškinys gali būti apibūdintas kaip kelių vienas kitą paremiančių požymių derinys. Analizės rezultatus papildo ir konceptualiųjų miesčioniškumo metaforų aktualizacijos kalboje aprašymas. Apibendrinamos prasminės miesčioniškumo koncepto dominantės – pokyčių baimė, sureikšmintas jaukumo ir patogumo siekis, prastas skonis, progreso nebuvimas, sąstingis, snaudulys.
Keywords: kalbos pasaulėvaizdis; kategorija; konceptas; konceptualioji metafora; miesčioniškumas