Respectus Philologicus, 2009 Nr. 16 (21) A - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2009)
TURINYS / SPIS TREŚCII. DISKURSAS: GENERAVIMO, SUVOKIMO IR POVEIKIO TYRIMO PROBLEMOSAgnieszka Miksza (Lenkija). The Politics of Reading and Writing. Jeanette Winterson’s Dialogue with Herself and the Reader... 11Olga Glebova (Lenkija). Recontextualisation as an Interpretive Strategy in Contemporary Novelistic Discourse ... 19Wojciech Majka (Lenkija).Understanding as Context for Disclosure ... 30Jurgita Vaičenonienė (Lietuva). Cultural Translation and Linguistic Metaphor: A Case Study of Verbal Metaphor Translation ... 38Regina Koženiauskienė (Lietuva). Manipuliavimas antraštėmis: teksto ir konteksto opozicija...50Erika Rimkutė, Neringa Pakalnytė (Lietuva). Socialinių reklamų tematika ir kalbinės ypatybės... 57Dovilė Vengalienė (Lietuva). The Cultural Aspects of Auto-Ironic Blends Referring to Lithuania and America in News Headlines ... 73Solveiga Sušinskienė (Lietuva). Nominalization as a Micro-Structural Item of English Scientific Discourse ...84II. MENINIS TEKSTAS: INTERPRETAVIMO GALIMYBĖSUgnius Keturakis (Lietuva). Du keliai į moderniąją nacionalinę kultūrą: V. Kudirka ir J. Baltrušaitis... 93Marek Smoluk (Lenkija). The English Royal Court through the Eyes of Erasmus ... 105Ingrida Žindžiuvienė (Lietuva). Location and Space in Don Delillo’s Cosmopolis and Antanas Škėma’s Balta drobulė ... 112III. ŠIUOLAIKINIAI LIETUVIŲ KALBOTYROS TYRIMAI: LINGVISTINĖS IR EKSTRALINGVISTINĖS PROBLEMOSJonas Andrijauskas, Lina Bačiūnaitė-Lužinienė, Vytas Kriščiūnas (Lietuva). The Employment of New Technologies in Diachronic Toponymy ... 123Saulė Juzelėnienė, Giedrė Baranauskaitė (Lietuva). Judėjimo ore semantinės grupės raiška ...135Robertas Kudirka (Lietuva). Lietuvių bendrinės kalbos kirčiuotų ilgųjų ir trumpųjų balsių formantinė struktūra... 141Jurga Kerevičienė (Lietuva). Dativus iudicantis in Lithuanian and its Equivalents in English ... 153Daiva Aliūkaitė (Lietuva). Bendrinės kalbos vaizdiniai: kvazistandarto problema... 160Nijolė Tuomienė (Lietuva). Periferinės Ramaškonių šnektos a, ia kamienų daiktavardžių linksniavimas. ...188Rima Bacevičiūtė (Lietuva). Instrumentinio garsų tyrimo kryptys ir problemos lietuvių dialektologijoje... 202IV. MOKSLINIO GYVENIMO KRONIKABirutė Briaukienė (Lietuva). „Lietuviškai gramatikėlei“ — 110 metų... 216Daiva Aliūkaitė, Gabija Bankauskaitė-Sereikienė (Lietuva). Jaunųjų Lietuvos tyrėjų lituanistų mokslinis sambrūzdis — VU KHF jubiliejinių renginių dalis ... 221V. REIKALAVIMAI STRAIPSNIAMS ... 226Vi. MŪSŲ AUTORIAI ... 234