The True Face of Pre-Colonial Africa in “Things Fall Apart” - Bekler, Ecevit (Respectus Philologicus, 2014)
Nigerijos rašytojas Chinua Achebe yra žinomas kaip vienas įtakingiausių ir svarbiausių pokolonializmo rašytojų Afrikoje. Pagrindinis jo tikslas yra pakeisti neteisingai Vakarų pasaulyje susiformavusius įsitikinimus, idėjas ir mintis apie Afriką. Siekdamas įgyvendinti savo tikslą, jis rūpestingai rinkosi kalbą, romanus rašė anglų kalba manydamas, kad taip galės įtaigiau perteikti tikrąjį prieškolonijinės Afrikos veidą, nei rašydamas Nigerijos kalba, kuri yra mažiau paveiki nei kolonizatorių kalba. Rašytojas skundžiasi, kad Afrikos istoriją daugiausia rašė baltieji, nepriklausę juodajam žemynui, tad apie gyvenimą ten negalintys spręsti. Jo romanas pakeitė žmonių, niekada nevykusių į Afriką, požiūrį. Knyga sugebėjo pakeisti neigiamus jausmus ir idėjas, susijusias su juodojo žemyno aprašymu, teigiamomis. Griūtis yra romanas, kurio misija – vaizduoti realistišką ir autentišką Afriką, priešingai vienašališkam kolonizatorių požiūriui. Autentiška romano kalba suteikia daug informacijos apie muitines, ritualus, ceremonijas, kasdienes praktikas, įsitikinimus ir net anekdotus apie Igbo Afrikoje. Chinua Achebe siekia savo tikslo parodyti autentiškas, specifiškas Afrikos tradicijas, kultūrą, genčių gyvenimo būdą, atskleisdamas jų primityvumą ir nutolimą nuo civilizacijos.
Keywords: Chinua Achebe; Griūtis; prieškolonijinė Afrika