American Sport and the Sports Heroes of the Roaring Twenties - Mazurkiewicz, Michał (Respectus Philologicus, 2014)
Straipsnio tikslas – atskleisti sporto vaidmenį Amerikos visuomenėje. Sportas yra labai svarbus JAV dėl daugelio priežasčių socialinės transformacijos laikotarpiu. Šis procesas buvo itin spartus 1920-aisiais. Straipsnyje aptariami įvairūs populiariosios kultūros aspektai, susiję su tam tikromis aplinkybėmis: džiaugsmu po Pirmojo pasaulinio karo, optimizmo jausmu, ekonomikos, pramonės, didžiųjų miestų ir piliečių gerovės plėtra. Šio neįprasto dešimtmečio analizė patvirtina svarbų sporto vaidmenį ir didelę jo įtaką visuomenei. Tokiu laiku, kai technologijos ir masinė gamyba glemžėsi objektų unikalumo, sportas pasiūlė tam tikro nenuspėjamumo ir dramatiškumo potyrių, kurių žmonės troško ieškodami romantikos ir nuotykių. Straipsnyje minimos sporto populiarumo priežastys JAV, taip pat aptariamos pagrindinės Amerikos sporto šãkos ir sporto didvyriai, palankiai įvertinti visuomenės, adoravusios kultines sporto asmenybes, kadangi masinės gamybos laikais žmonės buvo vertinami menkiau. Straipsnyje analizuojamos profesionaliojo sporto ištakos, organizuotos paramos pradžia, sporto transliacijos. Šie faktai patvirtina to laikotarpio svarbą, pabrėžia, kad tai buvo greitos ir gilios sporto transformacijos laikas. Jokia rimta šiuolaikinio Amerikos sporto reiškinių analizė nebūtų tinkama be specifinių žinių apie 1920-ųjų metų sportą – tai tinka kalbant ir apie kitas šalis.
Keywords: sportas; beisbolas; boksas; triukšmingieji dvidešimtieji