Wirtualna społeczność polskich „Stanikomaniaczek” jako wspólnota dyskursu - Senderska, Joanna (Respectus Philologicus, 2015)
Artykuł jest poświęcony wirtualnej społeczności kobiecej skupiającej entuzjastki brafittingu i koneserki pięknej, przede wszystkim dobrze dobranej bielizny, zwłaszcza biustonoszy. Członkinie tej społeczności bywają nazywane „stanikomaniaczkami” (od nazwy jednego z blogów o tematyce brafittingowej, tj. Stanikomanii) lub „lobbystkami” (od nazwy pierwszego forum internetowego o tejże tematyce, tj. Lobby Biuściastych). Celem artykułu jest rozważenie, czy społeczność „stanikomaniaczek” spełnia kryteria wspólnoty dyskursu, zwanej też wspólnotą (społecznością) dyskursywną, zaproponowane przez Johna Swalesa (m.in. w książce z 1990 roku pt. Genre Analysis: English in Academic and Research Settings). Zdaniem J. Swalesa dana społeczność jest wspólnotą dyskursu, jeśli jej członkowie 1. mają wspólne cele komunikacyjne; 2. posługują się określonymi mechanizmami i środkami komunikacji wewnątrzgrupowej; 3. korzystają z tych mechanizmów i środków w celu zasięgnięcia informacji lub opinii, a także w celu podzielenia się swoją wiedzą czy dokonaniami z innymi członkami wspólnoty; 4. komunikują się między sobą za pomocą określonych gatunków mowy; 5. posługują się specyficznym słownictwem; 6. mają zróżnicowany poziom kompetencji nadawczo-odbiorczych, co nadaje poszczególnym członkom status „ekspertów” albo „nowicjuszy”. Autorka zastanawia się także nad tym, czy wszelkie społeczności online (posługujące sięprzecież podobnymi gatunkami mowy), nastawione na wymianę informacji na określony temat wynikający z ich zainteresowań, tworzą wspólnoty dyskursu.
Keywords: wspólnota dyskursu; wspólnota dyskursywna; społeczność wirtualna; społeczność online; „stanikomaniaczki”,; „lobbystki”; biuslang; socjolekt; socjolekt wirtualny