Językowokulturowa motywacja mazowieckich chrematonimów funeralnych - Sikora, Ewa (Respectus Philologicus, 2016)
Celem artykułu jest analiza semantyczna nazw zakładów pogrzebowych pochodzących z terenu województwa mazowieckiego. Materiał onomastyczny liczy 88 chrematonimów zaczerpniętych z internetowego katalogu „Panorama firm”. Analizowane nazwy zakładów pogrzebowych zaklasyfikowane zostały do 7 głównych grup znaczeniowych. Spośród nich największą popularnością cieszą się nazwy powstałe od antroponimów, mające w członie głównym nazwisko właściciela firmy. Niezwykle popularne są również nazwy zakładów pogrzebowych zaczerpnięte z mitologii greckiej, rzymskiej i egipskiej. Podobnie jest z nazwami wywodzącymi się z terminologii biblijnej, w których czytelne są odwołania do postaci i miejsc z Pisma Świętego. Mniej liczne są nazwy anglojęzyczne, o silnej mocy konotacyjnej związanej ze śmiercią, zbawieniem lub nawiązujące do atrybutów pogrzebu. Najuboższą grupę omawianych chrematonimów stanowią te, utworzone od nazw roślin. Zebrane nazwy kryją w sobie wiele emocji, m.in. ból, samotność, nostalgię. Motywacje nadawania nazw zakładom pogrzebowym są wielorakie. Głównym celem jest zastosowanie odpowiedniego chwytu reklamowego w postaci nazwy, która przyciągnie uwagę odbiorcy.
Keywords: chrematonimy; motywacja; konotacja; analiza semantyczna