Lietuvių kalbos žodžio skiemenys ir kirtis - Garšva, Kazimieras (Respectus Philologicus, 2004)
Lietuvių kalbos kirčiuotą skiemenį iš nekirčiuotų skiemenų išskiria garsumas, pagrindinis tonas, trukmė. Bendrinėje kalboje yra 11 kirčio prozodemų: kirtį visuotinai atitraukiančioje šiaurės panevėžiškių tarmėje – penkios prozodemos. Lietuvių kalbos kirčiuotą žodžio skiemenį fonetiškai ir fonologiškai iš nekirčiuotų skiemenų išskiria garsumas, pagrindinis tonas, tarimo trukmė. Jeigu kirčiu būtų laikomos ir kirčiuotų dvigarsių priegaidės (akūtas ir cirkumfleksas), tam tikrais atvejais kirčiu tektų laikyti ir dvigarsių skirtingų komponentų pabrėžimą tame pačiame skiemenyje. Kirtis yra supersegmentinis žodžio požymis, atliekantis kulminatyvinę ir distinktyvinę funkcijas. Fonologiškai kirtis būna dviskiemeniuose ir daugiaskiemeniuose žodžiuose, fonetiškai – vienskiemeniuose žodžiuose.