Rusų kalbos ir literatūros mokytojai valstybinėse vidurinėse berniukų mokyklose Lenkijos karalystėje 1833–1862 m. m. - Massalski, Adam (Respectus Philologicus, 2004)
Numalšinus lapkričio sukilimą, rusų valdžia pradėjo vidurinių mokyklų moksleivių rusifikavimą. Ypatingas vaidmuo buvo skiriamas rusų kalbos mokytojams, atkeltiems iš Rusijos imperijos. Aptariamu laikotarpiu iš Rusijos į Lenkijos karalystę buvo atkelti 143 mokytojai. Didžiąja dalimi tai buvo aukštųjų mokyklų absolventai. Lenkijos karalystės švietimo vadovai turėjo jiems daug priekaištų dėl didaktinio darbo kokybės. Daugiausia priekaištauta dėl didaktinių gebėjimų stokos ir nemoralaus elgesio gyvenamosiose vietose. Kaip tik todėl jų 30-ties metų rusifikavimo veikla nebuvo efektyvi. Be to, nereikia pamiršti, kad lenkų jaunimas visiškai nesistengė stropiai mokytis rusų kalbos, o tai savo ruožtu slopino rusų kalbos mokytojų didaktines pastangas.