Svarbiausios Rusijos šiuolaikinės politinės lingvistikos kryptys - Chudinov, Anatoly (Respectus Philologicus, 2003)
Šiame straipsnyje apžvelgiamos svarbiausios Rusijos šiuolaikinės politinės lingvistikos kryptys. Remiamasi tokiomis priešpriešomis. politinės lingvistikos teoriniai tyrinėjimai, pavienių politinės kalbos elementų aprašymas; chronologiniai tyrimo rėmai – tarybinė ir posttarybinė epocha; analizės lygmenys – fonetika, leksika, žodžių daryba, morfologija, sintaksė, tekstas ir diskursas; metodas – deskriptyvinis (aprašomasis), t. y. naujų reiškinių fiksavimas ir tyrimas jų nevertinant; kai kurių politinių žanrų, naratyvų ir tekstų tyrimas, taip pat bendrųjų politinės kalbos požymių analizė; politinių lyderių, politinių krypčių ir partijų idiostilių arba bendrųjų politinės kalbos dėsningumų tyrimas; komunikacinių vaidmenų, ritualų, strategijų ir taktikų diskursinis tyrimas – politinės kalbos nagrinėjimas; tyrimo metodai – psicholingvistinis, sociolingvistinis, kognityvistinis, lingvakultūrologinis, struktūralistinis ir kt.; Rusijos politinės kalbos nagrinėjimas – skirtingų šalių ir epochų politinio diskurso lyginamieji tyrimai; specialūs politinės lingvistikos tyrimai, medžiagos politinės lingvistikos tema, esančios kitų mokslo šakų darbuose, analizė.