Istorinė-paminklinė gatvėvardžio funkcija kalbiniame kraštovaizdyje: Rumšiškių irŠlienavos atvejai - Šidlauskas, Žydrūnas (Respectus Philologicus, 2026)
Straipsnyje analizuojamas gatvėvardžių vietiškumas: remiantis Kauno rajone išbandyta kiekybine metodika, identifikuojami vietiškiausi, ne tik informacinę, bet ir simbolinę funkciją atliekantys Rumšiškių miestelio (Kaišiadorių r.) ir Šlienavos kaimo (Kauno r.) gatvėvardžiai. Tiriamosios vietovės yra Kauno hidroelektrinės statybų metu užlieto Nemuno slėnio skaudžios istorijos dalis. Ją reprezentuojantys gatvių pavadinimai – labai vietiški, įamžinantys gyventojų iškeldinimo lūžį, neatsiejami nuo kultūrinės atminties ir tampantys tarsi paminklais. Taigi straipsnyje atskleidžiamos vietiškų gatvėvardžių funkcijos: be informacinės (kai kurie gatvių pavadinimai yra neutralūs, veikiantys (tik) kaip nuorodos), išgryninta ir simbolinė, tapatybės, kultūrinės atminties bei paminklinė. Ištirti vietiški gatvėvardžiai, atspindintys žinomų vietinių gyventojų pavardes, geografinių objektų pavadinimus ir aplinkinių (gyvybingų ar jau išnykusių) kaimų vardus, rodo abi vietoves esant istorinės atminties dalimi ir išlaikančias su šia istorija ryšį. Jis kiek stipresnis Rumšiškėse, o tai sietina su miestelio, kaip perkelto iš Kauno marių dugno, statusu ir kryptinga reprezentacija.