„Koalicja 15 października” vs. „Koalicja 13 grudnia”. Kolonizacja czasu z perspektywy lingwistycznej - Joanna Szadura (Respectus Philologicus, 2025)
Artykuł podejmuje problem jednego z ważniejszych przejawów sprawowania przez człowieka kontroli nad czasem, czyli kolonizacji rozpatrywanej w wymiarze temporalnym. Ma ona dwa wymiary: pierwszym jest kolonizacja za pomocą czasu, której przejawem jest stwarzanie wspólnej przestrzeni do zawiązywania interakcji temporalnych (np. globalizacja czasu zegarowego), drugim – kolonizacja czasu rozumiana jako społeczna ingerencja w czas (jednostkowy i wspólnotowy). Kolonizacja czasu jest min narzędziem walki o władzę poprzez narzucenie ważnym dla określonej wspólnoty jednostkom temporalnym określonego wartościowania. Podjęta analiza dotyczy kwestii działań językowych zmierzających do kolonizacji przeszłości, teraźniejszości i przyszłości przez współczesnych polskich polityków. Przykładem poddanym obserwacji jest używanie dwu nazw koalicji rządzącej po wyborach do Sejmu i Senatu RP przeprowadzonych 15.10.2023 roku (tj. Koalicja 15 października i Koalicja 13 grudnia).