Bajoriškosios kultūros ir literatūros liudijimai laiškais iš XIX amžiaus - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2025)
Židonis, Giedrius, Niewulis-Grablunas, Jowita, 2024. Nikodemas Erazmas Iwanowskis = Nikodem Erazm Iwanowski: Eliza Orzeszkowa, Maria Konopnicka: korespondencija ir prisiminimai: [Paragiai (Žemaitija) – Varšuva – Gardinas]. Kaunas: LSMU Kalbų ir edukacijos katedra, 327 p. Išleista įdomi ir vertinga monografija, aktuali šiuolaikiniame kultūros lauke, plečianti akiračius ir skatinanti naujus ieškojimus. Itin sveikintina idėja knygos tekstą pateikti iš karto dviem – lietuvių ir lenkų – kalbomis. Taip išplečiamas potencialių skaitytojų ratas, parodoma kalbų ir kultūrų sampynos reikšmė to meto Lietuvoje, suteikiama galimybė svarstyti bajoriškosios kultūros reiškinį – jo įvairialypiškumą ir kaitą – XIX amžiaus antrosios pusės – XX amžiaus pradžios laike. Žemaitijos ir Lenkijos visuomeninio gyvenimo panoramos kontekste pateikiamas bendravimas laiškais tarp lietuvių dailininko žemaičio Nikodemo Erazmo Iwanowskio ir lenkų rašytojų Elizos Orzeszkowos ir Marios Konopnickos.