Pavasario ritualų, siejamų su Marzanna ir Jarilo, semantika ("protoslaviško teksto" rekonstrukcijos bandymas) - Łuczyński, Michał (Respectus Philologicus, 2006)
Straipsnyje bandoma apibendrinti ir patikslinti ankstesnius protoslaviškos mitologijos tyrinėjimų apie dieviškus broij ir seserį ir derliaus dievo mirties mitą rezultatus. Darbe panaudoti istoriniai ir etnografiniai šaltiniai, liaudies dainų lyrika, archeologiniai radiniai. Straipsnyje bandoma atkurti pagonių dievų bruožus ir funkcijas, atskleisti atskiras mito vyksmo atkarpas bei jų sekvencijas ir galiausiai rekonstruoti visą mito fabulą. Straipsnyje medžiaga pateikiama trimis etapais: pateikiami šaltiniai, nustatoma su šiomis figūromis susijusių vaizdų semantika ir rekonstruojami protoslaviško mito apie mirštantį dievą fragmentai.