Apie psichoanalizę - ir rimtai, ir su humoru (Antonio Cwoidzinskio "Freudo sapnų teorija") - Wzorek, Anna (Respectus Philologicus, 2006)
Straipsnyje analizuojama "Freudo sapnų teorija" - populiariausias ir geriausias Antonio Cwoidzinskio tarpukario kūrinys, laikomas vienu geriausiu mokslinės komedijos veikalu. Vienas iš šio kūrinio tikslų - kuo paprasčiau paaiškintį iliustruoti svarbiausius psichoanalizės teiginius, tad ir straipsnyje daugiausia ryškinama taį kad apie froidizmą autorius rašo ir rimtaį ir su humoru. Cwoidzinskio komedija, kurioje yra tik du veikėjai (Jis ir Ji), viena vertus, primena mokslo populiarinimo straipsnį apie froidizmą ( čia aptariamas psichikos sudėtingumas, išstūmimo į pasąmonę mechanizmas, paslėptoji sapnų simbolika), kita vertus, tai froidizmo satyra. Straipsnio išvadose pabrėžiama, kad nors kūrinyje froidizmo idėjos pateikiamos gana originaliai tačiau jame nemaža tradicinei miesčioniškai komedijai būdingų siužetinių štampų.