Motiejus Kazimieras Sarbievijus ir baroko emblema - Šarkauskienė, Skirmantė (Respectus Philologicus, 2006)
Emblema - tai renesanso epochoje susiformavusi žanrinė forma, jungianti vaizduojamąjį meną ir literatūrą. Itin populiari emblema tampa baroko laikais, barokas pelnytai laikomas embleminio mąstymo epocha. Emblemika neabejotinai buvo paveikusi žymiausio ne tik XVII, bet ir Europoje lotyniškai rašiusio XVII a. poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (Mathias Casimirus Sarbievius, Maciej Kazimierz Sarbiewski, 1595-1640) karybą - epigramas, lyriką, sceninius, prozinius veikalus. Straipsnyje bendrais bruožais aptariama emblemos žanro įtaka Sarbievijaus kūrinių struktūrai, įvaizdžių, motyvų, simbolių sistemai.