Wskaźnik nominalności jako element stylistycznej charakterystyki polskich reportaży książkowych z lat 2004–2019 - Ostrowska, Katarzyna; Ruszkowski, Marek (Respectus Philologicus, 2024)
W badaniach stylistycznych ciekawą cechą tekstu pod względem frekwencyjnym jest udział rzeczowników i czasowników. Decydują one o stopniu nominalizacji, który wylicza się przy wykorzystaniu wskaźnika nominalności (Wn). Jego wartość wynika z podzielenia frekwencji rzeczowników w tekście przez frekwencję czasowników. Im więcej czasowników w stosunku do rzeczowników, tym tekst jest bardziej dynamiczny, spontaniczny, odległy od uporządkowanej polszczyzny pisanej. Analiza we współczesnych polskich reportażach książkowych została przeprowadzona na tle porównawczym 27 typów tekstów – zarówno mówionych, jak i pisanych. Niektóre teksty reprezentują style nominalne (Wn > 3,0), pozostałe zaś – werbalne (Wn < 1,5). Najwięcej reportaży klasyfikuje się do stylów pośrednich (1,5 ≤ Wn ≤ 3,0). W tej grupie mieści się zdecydowana większość tekstów współczesnego reportażu książkowego (średnia wartość Wn = 1,8), rozpiętych pomiędzy dynamizmem opisu faktów a intelektualizacją ich interpretacji.