Respectus Philologicus, 2009 Nr. 15 (20) - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2009)
TURINYS / SPIS TREŚCI I. PROBLEMOS IR SPRENDIMAI / PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA Joanna Korzeniewska-Berczyńska (Lenkija / Polska). Polski dyskurs polityczny w aspekcie komunikacyjnym...11 Олег Н. Гринбаум (Rusija / Rosja). Буревестники фабулы, или Гармония и метафора в развитии романа А.С. Пушкина «Евгений Онегин»...20 Virginija Jurėnienė (Lietuva / Litwa). Valstybės prezidento postas nesvetimas moterų siekiams...34 II. FAKTAI IR APMĄSTYMAI / FAKTY I ROZWAŻANIA Иосиф Стернин (Rusija / Rosja). Основные типы речевых культур в современном обществе...44 Hanna Mijas (Lenkija / Polska). A new Approach to Translating Culture in Subtitling...53 Audronė Rimkutė (Lietuva / Litwa). Kultūros politika ir kultūros industrija: tradicinis santykis ir nauji iššūkiai...62 Pavel Solovyov (Baltarusija / Białoruś). Language Picture of the World in Adjectival Figurative Comparisons...76 Наталья В. Ковтун (Rusija / Rosja). Русь «постквадратной» эпохи (К вопросу о поэтике романа «Кысь» Т. Толстой)...85 Izolda Gabrielė Geniušienė (Lietuva / Litwa). Indeterminacy and the Search for Meaning in Geoffrey Hill’s Poetry...99 Jerzy Szczepański (Lenkija / Polska). Poeta i epoka – niektóre aspekty życia i twórczości Franciszka Karpińskiego (1741–1825)...109 Наталья В. Юдина (Rusija / Rosja). Об отражении этнических и культурных стереотипов в зеркале русского языка...121 Michał Łuczyński (Lenkija / Polska). Czech oczami Polaka – próba rekonstrukcji stereotypu...134 Liudmila Arcimavičienė (Lietuva / Litwa). ECONOMY Metaphors: What Associated Conceptions Underlie Lithuanian Business?...143 Dorota Połowniak-Wawrzonek (Lenkija / Polska). Ujmowanie pewnych PROCESÓW DOTYCZĄCYCH ORGANIZMU LUDZKIEGO jako WALKI (ZBROJNEJ), ujawniające się we współczesnej polskiej frazeologii...154 Daiva Aliūkaitė (Lietuva / Litwa). Perceptyviniai dialektų tyrimai: mentalinis žemėlapis...164 Indrė Brokartaitė-Pladienė (Lietuva / Litwa). Vokiečių kalbos naujažodžių perteikimas laikraštyje „Naujasis Tilžės keleivis“ (1924–1940)...180 Jūratė Čirūnaitė (Lietuva / Litwa). Voluinės bajorų įvardijimas XVI amžiuje...192 Дануте Балшайтите (Lietuva / Litwa). Гласный [ы] в русской речи литовца...202 III. NUOMONĖ / OPINIE I POGLĄDY Ольга В. Зернецкая (Ukraina / Ukraina). Глобальные спутниковые новостные сети: начало ХХІ века...210 IV. MŪSŲ VERTIMAI / NASZE PRZEKŁADY Brigitte Peucker (JAV / USA). Kastrato balsas: Fassbinderio filmas „Trylikos mėnulių metai“. Vertė / Tłum. Natalija Arlauskaitė...220 V. MOKSLINIO GYVENIMO KRONIKA / KRONIKA ŻYCIA NAUKOWEGO Konferencijos, susitikimai / Konferencje, spotkania Анатолий Круглашов (Ukraina, Lietuva / Ukraina, Litwa). Украина–Беларусь–Польша–Литва: ре-культивация интеллектуального пространства...230 Виктория Макарова (Lietuva / Litwa). Вильнюсские лекции Патрика Серио...238 Knygų recenzijos / Recenzje książek Gabija Bankauskaitė-Sereikienė (Lietuva / Litwa). Tekstai ir kontekstai: transformacijų sklaida. 1 tomas. 2008...241 Saulutė Juzelėnienė, Daiva Aliūkaitė (Lietuva / Litwa). Tekstai ir kontekstai: transformacijų sklaida. 2 tomas. 2008...244 Олег Перов (Lietuva / Litwa). Литовский нелитовец – Евгений Шкляр. ЛАВРИНЕЦ, Павел, 2008. Евгений Шкляр. Жизненный путь скитальца...246 Skirmantė Biržietienė (Lietuva / Litwa). BANKAUSKAITĖ-SEREIKIENĖ, Gabija, 2008. Oratorystės menas. Mokomoji knyga humanitarinių ir socialinių mokslų studentams...250 VU KHF mokslinio gyvenimo dienoraštis / Z życia naukowego Wydziału Humanistycznego w Kownie Jūratė Svičiulienė (Lietuva / Litwa). Kultūros industrijos: iššūkiai ir perspektyvos...253 Daiva Aliūkaitė, Jadvyga Krūminienė (Lietuva / Litwa). „Tekstai ir kontekstai: interaktyvios perspektyvos“ arba Humanitarų dienos VU KHF...255 Vytautė Pasvenskienė (Lietuva / Litwa). TEKSTO sąsajos...258 Daiva Aliūkaitė, Gabija Bankauskaitė-Sereikienė (Lietuva / Litwa). Literatūrologiniai ir lingvistiniai seminarai VU KHF...261 Laiškai redaktorių kolegijai / Listy do redakcji...265 Anonsai / Zapowiedzi...266 VI. REIKALAVIMAI STRAIPSNIAMS / ZASADY OPRACOWYWANIA PUBLIKACJI...268 VII. MŪSŲ AUTORIAI / NASI AUTORZY...276