Respectus Philologicus, 2010 Nr. 17 (22) - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2010)
TURINYS / SPIS TREŚCI I. PROBLEMOS IR SPRENDIMAI / PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA Jurga Cibulskienė (Lietuva / Litwa). Are Ideologies Reflected in Metaphors?...11 Лара Н. Синельникова (Rusija / Rosja). Адресант как alter ego адресата...26 II. FAKTAI IR APMĄSTYMAI / FAKTY I ROZWAŻANIA Олег Н. Гринбаум (Rusija / Rosja). Третья глава романа А. С. Пушкина «Евгений Онегин»: письмо Татьяны Лариной в ритмико-смысловом освещении...43 Jadvyga Krūminienė (Lietuva / Litwa). Oscar Milosz as Translator: Playing Games with Memory... 55 Magdalena Ożarska (Lenkija / Polska). 19th-Century Lake District as a Land of Tourists, Homemakers and Writers: a Selection of Writings by Dorothy Wordsworth, William Wordsworth and Harriet Martineau... 67 Inga Bartkuvienė (Lietuva / Litwa). Tautiškumo metmenys Homi K. Bhabha’os teorijoje... 79 Mindaugas Grigaitis (Lietuva / Litwa). Jacques’o Derrida dekonstrukcija: teoriniai postulatai ir taikymo galimybės... 94 Janusz Detka (Lenkija / Polska). Epizod „wschodni” w polskiej poezji lat 1955–1957 ... 106 Kristina Bačiulienė (Lietuva / Litwa). Marcelijaus Martinaičio eilėraščių rinkinio „K. B. įtariamas“ pasaulėvaizdis... 120 Елена А. Нахимова (Rusija / Rosja). Метафорическая проекция и концептуальная интеграция в политической коммуникации... 130 Anna Biyumena (Baltarusija / Białoruś). Verbs of Period and Existence in Political Discourse... 139 Анна В. Владимирова, Татьяна Г. Скребцова (Rusija / Rosja). Коммуникативные стратегии в дискурсе женских и мужских глянцевых журналов как отражение гендерной специфики поведения... 148 Joanna Bryła (Lenkija / Polska). Związki frazeologiczne funkcjonujące w prasowych komunikatach dotyczących mody... 159 Michael Louis Bakalinsky (Ukraina / Ukraina). New Theory and Methodology of Social Dialect Studies: US Underworld Social Dialect as a Case in Point... 170 Tatiana V. Poplavskaia, Tatiana I. Svistun (Baltarusija / Białoruś). The Interrelation between Types and Functions Abbreviations Perform in the Internet-Discourse... 186 Vilhelmina Vitkauskienė (Lietuva / Litwa). Elektroninio kalbų mokymo interakcijos sąvoka: mokslo tiriamųjų darbų apžvalga... 195 Bernd Gliwa (Latvija / Łotwa), Daiva Šeškauskaitė (Lietuva / Litwa). Kas bendra tarp dievmedis ir dievas, dievai?... 205 III. NUOMONĖ / OPINIE I POGLĄDY Ольга Ягинцева (Estija / Estonia). Сущ. глек ‘глиняный горшок’ в этнолингвистическом и этимологическом аспектах... 219 IV. MŪSŲ VERTIMAI / NASZE PRZEKŁADY Patrick Seriot (Šveicarija / Szwajcaria). Oksimoronas ar nesusipratimas? Annos Wierzbickos universaliosios natūraliosios semantinės metakalbos universalusis reliatyvizmas. II dalis. Vertė / Tłum. Vilhelmina Vitkauskienė... 227 V. MOKSLINIO GYVENIMO KRONIKA / KRONIKA ŻYCIA NAUKOWEGO Knygų recenzijos / Recenzje książek Saulius Lapinskas (Lietuva / Litwa). MELNIKIENĖ, Danguolė, 2009. Dvikalbiai žodynai Lietuvoje: megastruktūros, makrostruktūros ir mikrostrutūros ypatumai... 233 Элеонора Лассан (Lietuva / Litwa). ЛАРИНА, Татьяна, 2009. Категория вежливости и стиль коммуникации. Сопоставление английских и русских лингвокультурных традиций... 237 Галина Михайлова (Lietuva / Litwa). ЧЕРНЫХ, В. А., 2008. Летопись жизни и творчества Анны Ахматовой. 1889–1966... 241 Barbarа Greszczuk (Lenkija / Polska). LUCIŃSKI, Kazimierz, 2009. Языковые заимствования и ментальность... 247 Anonsai / Zapowiedzi...249 VI. REIKALAVIMAI STRAIPSNIAMS / ZASADY OPRACOWYWANIA PUBLIKACJI... 250 VII. MŪSŲ AUTORIAI / NASI AUTORZY... 258