Respectus Philologicus, 2011 Nr. 20 (25) - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2011)
TURINYS / SPIS TREŚCI I. PROBLEMOS IR SPRENDIMAI / PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA Loreta Ulvydienė, Giedrė Drėgvaitė (Lietuva / Litwa). Linguistic Experience as the Projection of Urban Cognition in Literature... 11 Сауле Алтыбаева (Kazachstanas / Kazachstan). Неомифологизм современной казахской прозы: поликультуральный дискурс и поиск художественной перспективы...27 Michał Mazurkiewicz (Lenkija / Polska). Istota rytuału...40 II. FAKTAI IR APMĄSTYMAI / FAKTY I ROZWAŻANIA Laima Kalėdienė (Lietuva / Litwa). Požiūris į valstybinę kalbą sociolingvistinės apklausos duomenimis...52 Вадим Дементьев (Rusija / Rosja). Гламур как «старая новая светскость»?...65 Elena Bonta, Raluca Galiţa (Rumunija / Rumunia). Joking as a Semiotic Practice and Means of Spiritual Survival. A Pragma-linguistic and Stylistic Approach... 80 Irina Melnikova (Lietuva / Litwa). The Gorris Defence, Or Nabokov on Screen... 95 Jadvyga Krūminienė, Artūras Cechanovičius (Lietuva / Litwa). On some Jungian Archetypes Reflected in Joseph Conrad’s Heart of Darkness...107 Ewa Anna Piasta (Lenkija / Polska). Horyzonty aksjologiczne opowiadania Reinholda Schneidera „Sen świętego“...122 Олег Н. Гринбаум (Rusija / Rosja). Четвертая глава романа А. С. Пушкина «Евгений Онегин»: монолог Онегина в ритмико-смысловом освещении...133 Валентина Литвинова (Rusija / Rosja). Эпистолярная сибириада А. П. Чехова (письма писателя с позиций категории времени и пространства)...153 Roma Konsevičiūtė (Lietuva / Litwa). „Giesmių giesmės“ motyvai Antano Jasmanto lyrikoje...162 Элеонора Лассан (Lietuva / Litwa). Союз «зато» как средство выражения психологической компенсации в русском языке...170 Joanna Senderska (Lenkija / Polska). Wzbogacanie leksyki środowiskowej na przykładzie wybranych odmian socjolektalnych polszczyzny...181 Danguolė Melnikienė (Lietuva / Litwa). Specifinių realijų raiškos ypatumai lietuviškuose dvikalbiuose žodynuose...192 Marlena Chudzik (Lenkija / Polska). Problemy toponomastów...202 Daiva Aliūkaitė (Lietuva / Litwa). Jaunųjų žemaičių raiškos idealai: sąmoningosios nuostatos...209 Yuri Tambovtsev, Ludmila Tambovtseva, Juliana Tambovtseva (Rusija / Rosja). Functioning of the Continuous Tenses in Female and Male Variants of the American and British English Language...221 Наталия Красильникова (Rusija / Rosja). Общественное мнение: взгляд из когнитивно-дискурсивной парадигмы...233 III. NUOMONĖ / OPINIE I POGLĄDY Елена Коницкая, Артур Запольский (Lietuva / Litwa). Метафорика литовского и словенского политического дискурса...243 IV. MOKSLINIO GYVENIMO KRONIKA / KRONIKA ŻYCIA NAUKOWEGO Konferencijų apžvalgos / Konferencje Виктория Макарова (Lietuva / Litwa). «Язык и метод». Краков, 5-6 мая 2011 г...254 Daiva Aliūkaitė (Lietuva / Litwa). Projektas „Šiuolaikiniai geolingvistikos tyrimai Lietuvoje: puktų tinklo organizacija ir interaktyvioji tarminės informacijos sklaida“...257 Knygų recenzijos / Recenzje książek Дануте Балшайтите (Lietuva / Litwa). Диагноз поставлен – что дальше? ЛАССАН, Э., 2011. Лингвистика ставит диагноз... Очерк «духа эпохи» в свете данных лингвистического анализа...260 Dagnė Beržaitė (Lietuva/ Litwa). Nedėkingo skaitytojo pastabos. DOSTOJEVSKIS, F., 2010. Apysakos I: Antrininkas, Žiemos pastabos apie vasaros įspūdžius, Užrašai iš pogrindžio....267 Anonsai / Zapowiedzi...271 V. REIKALAVIMAI STRAIPSNIAMS / ZASADY OPRACOWYWANIA PUBLIKACJI...272 VI. MŪSŲ AUTORIAI / NASI AUTORZY...280