Metaphors of Economic and Financial Crisis: Identified, Interpreted and Explained - Cibulskienė, Jurga (Respectus Philologicus, 2012)
Ekonominės ir finasinės krizės metaforų analizė: nustatymas, interpretavimas ir paaiškinimas Šiame darbe keliami du tikslai. Pirma, analizuojama, kaip trys skirtingos sociopolitinės grupės (valdančioji konservatorių partija, opozicija ir žiniasklaida) metaforiškai konceptualizuoja ekonominę ir finansinę krizę Lietuvoje. Antra, pagrindinis dėmesys yra kreipiamas į metaforų analizės metodus, t.y. metaforos analizuojamos remiantis Charterio-Blacko (2005) pasiūlyta trijų etapų procedūra – pirma, lingvistinės metaforos yra nustatomos diskurse; antra, jos yra siejamos su konceptualiosiomis metaforomis; trečia, jos yra analizuojamos iš retorinės perspektyvos (nustatymas → interpretavimas → paaiškinimas). Didžiausias dėmesys yra skiriamas pirmam analizės etapui, kuriame pabrėžiamos problemos, su kuriomis itin dažnai susiduria tyrėjas, analizuodamas metaforas. Metaforos nustatymo ir interpretacijos procedūros aprašomos kartu su faktiniais pavyzdžiais ir statistiniais duomenimis. Darbe taip pat pateikiamos tolimesnio KRIZĖS metaforų tyrimo gairės. Analiza metafor kryzysu gospodarczego i finansowego: ustalenie, interpretacja i wyjaśnienie Niniejsza praca ma dwa cele. Pierwszym jest analiza metaforycznej konceptualizacji kryzysu gospodarczego i finansowego na Litwie w języku trzech różnych grup społeczno-politycznych (rządzącej partii konserwatystów, opozycji i mass mediów). Drugim jest zastosowanie metod analizy metafor, a mianowicie zaproponowanej przez Jonathana Charterisa-Blacka (2005) trzyetapowej procedury: 1) ustalenia metafor językowych w dyskursie; 2) powiązania metafor językowych z metaforami konceptualnymi; 3) analiza metafor z perspektywy retorycznej (Ustalenie → Interpretacja → Wyjaśnienie). Największą uwagę poświęcono pierwszemu etapowi analizy, wyszczególniono najczęstsze problemy, jakie stają przed badaczem przy analizie metafor. Opis procedur ustalenia i interpretacji metafory ilustrują przykłady i dane statystyczne. W pracy wskazano również kierunki dalszych badań nad metaforami KRYZYSU. SŁOWA KLUCZOWE: kryzys gospodarczy i finansowy, metafory językowe i konceptualne, metody analizy metafor.