Tematyka lwowska w polskiej prasie uchodźczej w Stanach Zjednoczonych po II wojnie światowej - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta (Respectus Philologicus, 2013)
Artykuł porusza zagadnienia występowania tematyki lwowskiej w polskiej opiniotwórczej prasie emigracyjnej w Stanach Zjednoczonych po II wojnie światowej. Autorka prześledziła publikacje w „Nowym Dzienniku” w latach 1971–1999 oraz jego dodatkach: „Tydzień Polski” (1971–1981) i „Przegląd Polski” (1981–1999), ukazujących się w Nowym Jorku, tytułach o dużym zasięgu oddziaływania. Analiza zawartości tych tytułów prasowych wykazała, że nieliczna i rozproszona społeczność lwowska, która wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych, skupiona wokół Koła Lwowian, cyklicznie upubliczniała jego działalność na łamach „Nowego Dziennika”. Niemniej jednak, w porównaniu z częstością występowania tych zagadnień w polskiej prasie uchodźczej w Zachodniej Europie, były to zjawiska marginalne o przypadkowej tematyce. Demaskowano działania władz sowieckich w zacieraniu śladów polskości Lwowa, dewastację Cmentarza Orląt Lwowskich, zamieszczano zdjęcia miasta nad Pełtwią, wiersze poświęcane miastu, kilkakrotnie przypominano o rocznicy obrony Lwowa w 1918 roku. Za oceanem tematy lwowskie poruszali głównie sami lwowianie, którzy nie ze swej woli opuścili miasto i którym postanowienia jałtańskie odebrały możliwość powrotu – dziennikarze, uczeni, działacze organizacji emigracyjnych, na co dzień związani z pismami na Wyspach Brytyjskich – z „Orłem Białym”, „Wiadomościami”, „Dziennikiem Polskim i Dziennikiem Żołnierza” czy paryską „Kulturą”.