Konceptualiosios metaforos krepšinio diskurse - Toleikienė, Reda; Būdvytytė-Gudienė, Aina (Respectus Philologicus, 2013)
Šis straipsnis – tai dalies tyrimo, kuris atliekamas pagal Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Konceptualiosios metaforos viešajame diskurse“pristatymas. Straipsnio tikslas – išanalizuoti konceptualiąsias metaforas 2011 metais Lietuvoje vykusio Europos krepšinio čempionato diskurse ir nustatyti ištakų konceptus. Analizės rezultatai leis apibūdinti kai kuriuos šioje viešojoje erdvėje įsitvirtinusio kalbos pasaulėvaizdžio bruožus. Ištirti metaforiniai žodžių junginiai paimti iš Lietuvių kalbos tekstyno ir interneto portalų (www.delfi.lt, www.lrytas.lt,) ir rinkti nuo 2011 m. rugpjūčio 31 d. iki rugsėjo 18 d. Konceptualioji metafora suprantama kaip dviejų konceptualiųjų sričių (ištakų ir tikslo konceptų) sąveika. Išnagrinėjus metaforiškus posakius ir nustačius ištakų konceptus paaiškėjo, kad produktyviausiomis laikytinos karo, ontologinės ir skalės metaforos. Karo metaforikai krepšinio diskurse būdinga tai, kad SPORTO–KARO vaizdinys papildomai siejamas su kitais ištakų konceptais ASMUO, PASTATAS, DAIKTAS, MEDŽIAGA, SKALĖ. Tikslo konceptui priskiriami susiliejusių dviejų ar kartais net trijų ištakų konceptų požymiai.