„Nowy Czas. New Time.” Intrygujące czasopismo dla polskiej inteligencji w Wielkiej Brytanii (2006–2013) - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta (Respectus Philologicus, 2015)
Artykuł zawiera omówienie bezpłatnego periodyku „Nowy Czas”, czasopisma skierowanego do polskiej inteligencji w Wielkiej Brytanii, ukazującego się od 2006 roku do dnia dzisiejszego w Londynie. Jest to jedyne pismo – obecnie 32-stronicowy miesięcznik – reprezentujące segment emigracyjnej polskiej elitarnej prasy kulturalno-społecznej w Zjednoczonym Królestwie, przytomnie osadzonej w europejskiej rzeczywistości politycznej. Ma interaktywną wersję on-line: nowyczas.co.uk. Misją jego założycieli – małżeństwa Grzegorza Małkiewicza i Teresy Bazarnik – jest informowanie o zdarzeniach z kraju i ze świata, ale przede wszystkim tworzenie wspólnoty polskiej społeczności w Wielkiej Brytanii. Odbiorcą z założenia miał być wykształcony Polak, ze znajomością języka angielskiego, otwarty na dwukulturowość. Teksty w języku wyspiarzy są przeznaczone dla Polaków urodzonych w Wielkiej Brytanii i ich brytyjskich przyjaciół. Jest pismem niezależnym. Poprzez swoją działalność pozaredakcyjną ma szansę stać się Salonem i Orędownikiem kultury wysokiej. Dodatek ARTeria jest tego najlepszym dowodem. Poza tym angażuje się w działania pro publico bono, na rzecz polskiej społeczności na Wyspach Brytyjskich. Istotnymi kwestiami, poza najszerzej pojmowaną kulturą, jest edukacja na wszystkich szczeblach oraz wysoki poziom norm moralnych, dających czytelnikom przede wszystkim poczucie wyjątkowości ich czasu, nowego czasu.