Magazyny poradnikowe dla kobiet – kryzys, rozwój czy stagnacja - Dąbrowska-Cendrowska, Olga (Respectus Philologicus, 2015)
Prasa kobieca to szeroki segment rynku prasowego, który tworzą magazyny ogólnotematyczne, takie jak miesięcznik „Claudia” oraz te poświęcone jednej, konkretnej dziedzinie życia – Moje gotowanie czy Mam dziecko. Niezależnie od profilu czasopisma oferta prasowa adresowana do kobiet bazuje na przekazywaniu różnego typu porad dostosowanych do potencjalnej grupy docelowej. Dzięki nim czytelniczki mają sobie poradzić ze wszystkimi problemami i znaleźć odpowiedź na każde pytanie. Komercjalizacja mediów natomiast prowadzi do pogłębiającej się segmentacji w obrębie magazynów kobiecych, której celem jest dotarcie do jak najszerszego grona odbiorców i osiągnięcie zadawalających wyników ze sprzedaży egzemplarzowej. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, w jakiej kondycji znajdują się dwutygodniki i miesięczniki poradnikowe dla kobiet, wydawane przez koncerny z zagranicznym kapitałem, takie jak Bauer Media Polska, Edipresse i Burda Polska. Podstawą do wnioskowania są dane ze średniej sprzedaży egzemplarzowej, opublikowane przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy, dotyczące badanych magazynów.