Veliuonos apylinkių pravardžių semantikos ypatumai: pirminės pravardės - Mickienė, Ilona; Baranauskienė, Rita (Respectus Philologicus, 2016)
Straipsnyje analizuojamos Veliuonos apylinkėse užrašytos 425 pirminės pravardės, siekiant nustatyti būdinguosius semantikos bruožus. Nuosekliau nagrinėjama pravardžių semantika, nustatoma kilmė, svarbiausios konotacijos. Analizuojant pravardžių semantiką atsižvelgiama į pravardžių teikimo motyvus ir žodyninę definiciją. Semantiškai analizuojant pravardes pirmiausia nustatomas pravardžių sudarymo pagrindas – tikrinis žodis, reiškiantis individualų daikto vardą, arba apeliatyvas, reiškiantis apibendrintą daikto vardą. Toliau pravardės skirstomos į smulkesnes semantines grupes. Tyrimas atskleidė, kad gausesnę grupę sudaro pravardės, kurių pagrindas yra apeliatyvas, mažesnę – pravardės, kurių pagrindas – tikrinis žodis. Pravardžių semantikos analizė atskleidė semantines grupes, atspindinčias Veliuonos apylinkėse užrašytų pirminių pravardžių formavimosi sistemą. Straipsnyje pateikta pirminių pravardžių semantinė klasifikacija iš principo nauja, daugiausia besiremianti A. Vanago sudarytu hidronimų semantikos klasifikacijos schema, todėl gali būti tobulinama, pildoma, diskutuojama.