Motywy religijne w powieści „Gody magdeburskie” Gertrudy von Le Fort - Piasta, Ewa Anna Anna (Respectus Philologicus, 2016)
Gertruda von le Fort – urodzona w 1876 roku w Minden w Westfalii, zmarła w 1971 roku w Obersdorf – to niemiecka pisarka, poetka i eseistka. Tło wielu jej dzieł stanowią wydarzenia historyczne. Nie chodzi w nich o ewokację konkretnych zdarzeń i ich historyczną rekonstrukcję, ale o ukazanie jakiegoś problemu duchowego i ponadczasowego przesłania chrześcijańskiego. Celem referatu jest prześledzenie motywów religijnych występujących w powieści „Gody magdeburskie”. Motywy te da się wykryć na płaszczyźnie stylizacji, metaforyki, tematyki oraz w zakresie zawartości ideowej dzieła. W powieści mamy do czynienia z połączeniem pierwiastka religijnego z politycznym. Autorka eksponuje rywalizację protestantyzmu z katolicyzmem, ale religia stanowi tylko pretekst do walki o władzę. W utwór zostały wplecione gatunki literackie, strukturalnie związane z tradycją religijną. Parafrazy biblijne służą korygowaniu myśli bądź postaw bohaterów i mają funkcję wyznacznika moralności. Perspektywa metafizyczna, na różne sposoby manifestująca się w powieści, nie wyraża się jedynie za pomocą elementów przynależących do tradycji chrześcijańskiej, ale nosi ślady myślenia magicznego.