Sacrum Judas ir profanum Šėtonas - Naikienė, Ieva (Respectus Philologicus, 2019)
ANDREJEV, L., 2016. Judas Iskarijotas. Šėtono dienoraštis. Iš rusų kalbos vertė Aidas Jurašius. Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. 273 p. Knygų lentynoje akį patraukia knyga išskirtiniu viršeliu: gelsva, lyg ištraukta iš senos, sudūlėjusios, po grindimis slėptos skrynios. Viršelis nuterliotas rašaluotais pirštais, obarokiniais akcentais puoštoje aukso plokštelėje šviečia pavadinimas – Judas Iskarijotas. Šėtono užrašai. Ar autorius atskleidė šėtoniškus Judo užrašus? Ar Judas vadinamas Šėtonu? O gal tai nuotrupos iš dingusios ir atrastos Judo evangelijos? Atsivertus knygą paaiškėja, kad į puslapius sudėta Leonido Andrejevo (1871–1919) apysaka Judas Iskarijotas ir romanas Šėtono užrašai. Knygoje Judas Iskarijotas. Šėtono užrašai (2016 m.) (vertė Aidas Jurašius) pateikiami „nepatogūs“ būtiškieji klausimai, kurie sujaukia nusistovėjusią sampratą turinčias idėjas ir sąvokas, atskleidžiamas pesimistinis žvilgsnis į žmogų ir jo poelgius bei beprasmę egzistenciją.