Antroponimy męskie parafii Bieliny w świetle ksiąg parafialnych z lat 1850–1900 - Sikora, Ewa (Respectus Philologicus, 2017)
Celem artykułu jest analiza onomastyczna nazwisk męskich odnotowanych w dokumentach kościelnych parafii pw. św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Marii Panny w Bielinach (powstała w 1637 r.), pochodzących z drugiej połowy XIX wieku. Analizie poddanych zostało 564 nazwisk męskich. W celu dokonania klasyfikacji wykorzystany został podział nazwisk Stanisława Rosponda na nazwy derywowane i niederywowane. Najbardziej produktywną grupą okazały się nazwiska derywowane, które powstały przez wykorzystanie różnorodnych sufiksów nazwotwórczych. Wśród nich najliczniejsze są antroponimy zakończone formantem z elementem sufiksalnym -ski, utworzone od nazw miejscowych i imion. Wśród nazwisk niederywowanych przeważają nazwiska odapelatywne, powstałe od różnorodnych nazw pospolitych, takich jak nazwy zawodów, cechy fizyczne i osobowościowe, nazwy kojarzone z przyrodą, pokarmami, abstrakcjami, wytworami ręki ludzkiej, substancje i minerały, miejsca, ubrania. W omawianym materiale można zaobserwować zróżnicowanie leksykalne nazwisk.