Uwagi dotyczące wyrażenia WOJNA PODJAZDOWA - Połowniak-Wawrzonek, Dorota (Respectus Philologicus, 2017)
Związek wyrazowy „wojna podjazdowa” ma terminologiczne znaczenie ‘wojna, w czasie której strona słabsza stosuje taktykę unikania generalnych bitew i zwalcza przeciwnika niespodziewanymi napadami przy pomocy niewielkich oddziałów wojskowych lub partyzanckich’. Z połączeniem „wojna podjazdowa” użytkownikom języka potocznego kojarzą się przede wszystkim elementy semantyczne ‘zespół podstępnych, skrytych, trudno przewidywalnych, męczących dla przeciwnika działań’. We współczesnych tekstach termin „wojna podjazdowa” może ulegać metaforyzacji – następuje determinologizacja wielowyrazowego terminu wojskowego. W przenośnym znaczeniu związku wyrazowego „wojna podjazdowa” wyróżniają się elementy semantyczne ‘zespół działań podstępnych, skrytych, trudno przewidywalnych, wymierzonych przeciwko komuś, czemuś, mających na celu osiągnięcie czegoś, dokuczenie stronie przeciwnej, zmęczenie jej, ograniczenie jej wpływów’. W niektórych zaprezentowanych tekstach wystąpiły sygnały determinologizacji – nastąpiła zmiana szyku komponentów, pojawiły się człony sygnalizujące metaforyzację związku, np. „podatkowa wojna podjazdowa”, „biurowa wojna podjazdowa”. W tekstach, w których odnotowano zmetaforyzowany termin wojskowy „wojna podjazdowa”, ujawniły się metafory: POLITYKA to WOJNA, DZIAŁANIA EKONOMICZNE to WOJNA, RÓŻNE DZIAŁANIA CELOWE, FORMY RYWALIZACJI to WOJNA.