Mielczarek, Tomasz, 2012. Raport o śmierci polskich gazet - Dąbrowska-Cendrowska, Olga (Respectus Philologicus, 2013)
Mielczarek, Tomasz, 2012. Raport o śmierci polskich gazet. Warszawa: Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 241 s. ISBN: 978-83-7545-337-9.Wiosną 2012 roku ukazała się na polskim rynku wydawniczym książka autorstwa Tomasza Mielczarka pt. Raport o śmierci polskich gazet, która wpisała się w trwającą niemal na całym świecie dyskusję dotyczącą przyszłości i znaczenia prasy drukowanej. Niespełna rok wcześniej polscy czytelnicy mogli zapoznać się z głośną publikacją francuskiego dziennikarza i redaktora naczelnego m.in. „Courrier international” i „L’Expansion” Bernarda Pouleta pt. Śmierć gazet i przyszłość informacji.Książka Mielczarka, jak sam stwierdził o „celowo nieco zwodniczym tytule”, jest moim zdaniem, charakterystyką i przeglądem najistotniejszych przemian, jakie dotknęły segment prasy codziennej po roku 1989. Składa się ze wstępu, ośmiu rozdziałów, zakończenia, bogatej bibliografii i indeksu czasopism.
Keywords: none