Apatinių galūnių amputaciją patyrusių vyrų taikomų įveikos strategijų sąsaja su patiriamais potrauminio streso sutrikimo simptomais - Vildžiūnaitė, Kristina; Šinkariova, Liuda (Psichologija, 2016)
Apatinių galūnių amputacija yra trauminis įvykis, dėl kurio neretai patiriamas potrauminio streso sutrikimas ir jo simptomai. Vienas veiksnių, kuris gali padėti sumažinti patiriamą sutrikimą ir jo simptomus, yra adekvatus streso valdymas. Tyrimo tikslas buvo ištirti vyrų įveikos strategijų (socialinės paramos, problemų sprendimo, vengimo, emocinės iškrovos) sąsajas su jų patiriamais potrauminio streso sutrikimo simptomais. Tyrime dalyvavo 92 vyrai, nuo 32 iki 82 metų amžiaus, patyrę apatinių galūnių amputaciją. Respondentai pildė klausimyną, kuriame buvo pateikiami klausimai apie patiriamus potrauminio streso sutrikimo simptomus (Weis & Marmar, 1997, lietuviška versija Kazlauskas ir Gailienė, 2005) ir taikomas streso įveikos strategijas (Valickas, Želvienė ir Grakauskas, 2010). Tyrimo rezultatai parodė, kad vyrų dažniau taikoma emocinės iškrovos įveikos strategija ir vyresnis amžius susiję su didesniu bendru potrauminio streso sutrikimo simptomų išreikštumu.
Keywords: apatinių galūnių amputacija; potrauminio streso sutrikimo simptomai; streso įveikos strategijos