Jono Jablonskio paruošta lietuvių kalbos mokymo programa - Naikelytė , J. (Psichologija, 1971)
Lietuvių kalbos mokymo programą pradinei mokyklai J. Jablonskis paruošia iš karto po to, kai buvo caro atšauktas lietuviškos spaudos draudimas. Programoje jis kreipė dėmesį į didaktinius reikalavimus ir psichologinius mokinių amžiaus ypatumus, siekdamas žodinės ir rašytinės kalbos raidos, mokinių loginio mąstymo plėtros. Pagrindinis programos sudarymo principas – moksliškumas. Programoje taip pateikiami fonetiniai ir morfologiniai lietuvių kalbos ypatumai, kad jau pradinėse klasėse mokiniams suteikiamos mokslinės žinios apie kalbą. Programoje yra ir metodinių nurodymu, taigi, autorius rūpinasi ir metodiniu lietuvių kalbos mokymo aspektu.
Keywords: lietuvių kalba; lietuvių kalbos mokymas; J. Jablonskis