Tiriamojo principo vystymasis didaktikoje - Bernotas , V. (Psichologija, 1969)
Tiriamasis principas yra svarbus harmoningos asmenybės vystymuisi, ruošiant asmenį gyvenimui bei praktinių užduočių atlikimui. Šis principas leidžia mokiniams giliau įsisąmoninti žinias, skatina kūrybišką mąstymą ir nepriklausomybę. Pagrindinis dėmesys straipsnyje skiriamas tiriamojo principo atsiradimo klausimui ir jo raidai pedagogikos istorijoje. Pateikiamas trumpas principo apibūdinimas, jo esmė ir užduotys. Daug dėmesio skiriama Daltono planui ir jo sistemos adaptavimui Jungtinių Amerikos Valstijų, o vėliau ir Sovietų Sąjungos mokyklose. Aprašomi įvairūs tyrimo principų variantai. Pateikiama naujausios Sovietinės ir užsienio pedagoginės literatūros šia tema apžvalga bei tolesnė klausimų plėtotė.
Keywords: didaktika; tiriamasis principas