VIII-Xl klasių berniukų ir mergaičių dalykiniai interesai - Skrickutė , L. (Psichologija, 1969)
Straipsnis parengtas pagal rezultatus, gautus surinkus informaciją apklausose, pildant formas, stebėjimo ir individualių pokalbių su mokiniais metu. Buvo apklausta 1212 mokinių iš įvairių Lietuvos miesto ir kaimo vidurinių mokyklų. Tyrimo rezultatų analizė atskleidė, jog domėjimasis tiksliaisiais mokslais (fizika, chemija, matematika) išauga vyresnėse klasėse, tuo tarpu susidomėjimas humanitariniais mokslais (literatūra, istorija ir kalbomis) sumažėja. Tai liečia abiejų lyčių mokinius, tačiau didesnis berniukų procentas domisi visais tiksliaisias mokslais, o mergaitės labiau linkusios į humanitarinius. Iš humanitarinių mokslų berniukus labiausiai domina istorija. Dauguma mergaičių paskutinėje klasėje susirūpinusios chemija. Panašūs skirtumai pastebėti lyginant skaitymo ypatumus berniukų ir mergaičių tarpe. Mergaitės labiau domisi literatūra, kuri daro įtaką jų jausmams ir emocijoms kuomet berniukai mieliau renkasi mokslo populiarinimo literatūrą. Skirtumai tarp mergaičių ir berniukų domėjimusi mokykloje dėstomais dalykais aiškinami skirtinga lyčių psichika. Vyresnėse klasėse šie skirtumai glaudžiai susiję su mokinių profesiniais interesais, kurie formuojasi veikiami daugybės socialinių faktorių ir ne visuomet priklauso tik nuo mokinių polinkių.
Keywords: dalykiniai interesai; vyresnės klasės; lytis