Moksleivių mokymosi interesai ir jų atminties bei mąstymo ypatumai - Dževečka, A. (Psichologija, 1983)
Straipsnyje siekiama parodyti individualius atminties ir mąstymo ypatumus dviejose vyresnių klasių mokinių grupėse. Pirmoji grupė apima mokinius, besidominčius tiksliaisiais mokslais (matematika, fizika, chemija). Antrąją grupę sudaro mokiniai, kurie domisi humanitarine ir meno sritimi (kalbomis, literatūra, muzika ir kitomis meno rūšimis). Remiantis mokinių domėjimosi mokomaisiais dalykais bei jų turinio santykiu, mokiniai iš kiekvienos grupės buvo paskirstyti į pogrupius. Straipsnyje analizuojami atminties ir mąstymo ypatumai šiuose pogrupiuose. Autorius daro išvadą, jog specifinių santykių tarp įvairių interesų sričių mokomuosiose dalykuose ir atminties bei mąstymo ypatumų nustatymas yra labai svarbus mokinių interesų ir atminties bei mąstymo apibūdinimui.
Keywords: mokymosi interesai; atmintis; mąstymas