Reumatoidiniu artritu ir reumatu sergančių vaikų asmenybės psichologinės ypatybės - Bieliauskaitė, R. (Psichologija, 1984)
Šiame straipsnyje nagrinėjami vaikų, sergančių reumatoidiniu artritu ir reumatu, psichosocialiniai ypatumai. Buvo naudoti trys projekciniai testai: „Medis – Namas – Žmogus“ (H-T-P), „Kinetinis šeimos piešinys“ ir Rorschach testas. Buvo ištirta 60 vaikų. Kontrolinę grupę sudarė 30 praktiškai sveikų vaikų. Tyrimas parodė, kad vaikams, sergantiems reumatoidiniu artritu, būdingas mažas socialumas, emocijų skurdumas, labai aukštas nerimo lygis. Reumatu sergantys vaikai pasižymėjo aukštu nesaugumu, priešiškumu ir antagonizmu šeimoje. Abi grupes charakterizavo bendravimo sunkumai ir subjektyviai prasta padėtis šeimoje.
Keywords: reumatas; reumatoidinis artritas; asmenybė